Sunday, 13 July 2014

Budak Nakal Memang Macam Tu..

"Fuhh tangkal balik pintuu, budak nakal memang macam tu !"

Pernah dengar tak benda ni ?

Hehehee rilex..ini bukan jampi serampah ke hapee ye..

Ini hanya rekaan semata-mata..

Dulu, masa saya kecik2..nakal sangat ! Hahaa..

Ade satu hari tu, ayah saya larang saya main lari2 kot..tapii saya degil...lariii jugakkk.. Lepastuuu, terjatuhh..berdarah lutut.

Haaa..ape lagi, nangis laa kiteee.. Ayah pun datang..bising2..potpetpotpet ~

Sambil2 ayah cuci luka kite, nak meredakan tangisan kite tu,
Ayah pun cakap ayat tu..hehe lepas tu ayah kata, "haa ok da sembuh..x moh nangis lagi"

Saya pun senyum ehehehehee =)

Bila usia makin dewasa, and bakal bergelar mama ni,

Baruu faham kenapa ayah buat macam tu...

Budak degil ni, makin kite kata jangan makinn laa diorg nak buat kan.. Untuk pembelajaran mereka, biarkan aje mereka rasa.. Nanti bila dah sakit, baru tahu kenapa org dewasa ni melarang sesuatu perkara tu... *sel2 otak sedang berhubung kononnyaa

Sama jugak dengan sesiapa saja yang x nak dengar nasihat kite selepas nak naik berbuih mulut ni potpetpotpet benda yang sama kan...jalan akhir nya, biarkan aje.

Esok lusa, bila dia sedar baruu dia akan terfikir betul jugak apa yang kite ckp tu kan...


p/s : ingat lah orang yang tersayang.. =)

Wednesday, 9 July 2014

Air Lipas ??!

Salam Ramadan..

Nak share.. aritu kan, kite x larat nak memasak. *gedik je..

So..hubby kite bawak laa kite berbuka puasa kt luar..

Area NILAI . *wahh gumbiraa x yah masak ! haha

Sedap laa makan macam-macam..

Hirup air fresh orange ..slrrrpppp !!

KEMUDIAN......

argghhh !!!!! anak LIPAS dalam air !!! *uwerrkkk muntah balik.

hurmmm....geliii..loyaa..marah...sedihh..macam-macam rasa.


Wahai peniaga-peniaga..SILA LA PASTIKAN MAKANAN ATAU MINUMAN

anda bebas daripada BINATANG yang tidak sepatut nya ni !!!

Jangan sebab nak untung, kebersihan di ketepikan... *kesian anak kite..mama terminum air lipas... :(



OK . 

I'M BACK !!!!


Serius banyak GILER habuk dekat blog ni ! hehehehee

1st : TITLE sudah tukar . PUAN HAZLIN . =)

2nd : i'm MOM-TO-BE !

3rd : Rinduu nak ber-blogging (^___^) 


Enough la kot sampai sini dulu.

Jumpaa lagi ye ~~


*Nah Kite belanje satu gambar..hehehe

Husband-Wife
22.FEB.2014















Saturday, 7 September 2013

imSomnia ke ??

Malam makin jauh tinggal kan manusia yg sedang lena di buai mimpi.. 

tapi aku ? jari-jemari masih ligat menari2 atas keyboard ni . hmmm. *ade penyakit x leyh tido ke aku ni ??

kenapa ??

mengapa jadi begini .. ahh terasa nak larii jauuh dari semua ni . *terdgr2 lagu zizan & kaka -bawa aku pergi .

tidak perluu sakit kan organ hati ni lagii.

:(

p/s : jika x boleh tido, berwudhu dan solatlah..nescaya dpt tido lepas tuu..




Friday, 30 August 2013

Merdeka !!! yeaahh !

MERDEKA !! MERDEKA !! MERDEKA !!

Pertama sekali, Selamat Hari Kemerdekaan yang ke 56-tahun kepada semua rakyat Malaysia.. :)

Alhamdulillah..56 tahun kita dapat hidup bebas di bumi Malaysia ni. *syukur.. :')



Entry saya ni, tak de lah nak cerita pasal kemerdekaan negara ke apa.. *biarlah orang lain buat entry pasal perang2 tu kan..huhu

TAPII ... ade cerita di sebalik bulan "merdeka" nii..hehehe..

Kenapa ?? * ha dah kenapa ??

Sobab ehhh ~~ *dah ternogori ha..heheehe :D

Pertama (1/8/2004) . Hari lahir adik bongsu sayaaa :) *along cayaaang bibii..muahh !

Kedua (14/8/2009) . Sweet surprise oleh tunang sayaa masa zaman baru2 bercintoo ..hehe. *candle light dinner yang kelakar, meja makan roboh ! HAHAHAA

Ketiga (zaman sekolah 2003-2007) . komfem bergadoh zaman sekolah duluu hahahahaa.. sebab, ada sorang kawan zaman sekolah ni (epul nama dia) nama bapak dia Abdul Rahman Mardeka . asal nampak dia je, mesti otometik dengan semangat patriotik akan ku laungkan "merdeka ! merdeka ! merdeka !" hahahahaa.. jahat sungguh saya ! :D *mintak maaf pak cik ~ mintak maaf epul ~ hahahahaaha

Itu je cerita sayaa..hehehee. jumpa lagi ! daa ~~ ;D

* tunggu saat "merdeka" dengan bakal suamii..in sha Allah.. heheeheheee (gelak gatal).. :P

Sakit itu Nikmat

Sakit ???

Macam-macam jenis penyakit ada kat dunia ni..
*nak list satu2 nanti sampai esok pun x habiss kan..huhu.

Kita di uji oleh Dia, sebab Dia sayang kita... *syukur alhamdulillah.. :'(

MUNGKIN . Dia rindu kita ? Dia nk kita "telifon" Dia, sebab kita ter-lupa Dia.. 
*jangan time sakit atau di landa musibah je ingat Dia ye ! >.<

MUNGKIN . Dia nak hadiah kan something yang baik-baik untuk kita ? 
*setiap dugaan / kesakitan / musibah tu kan pasti ada hikmah di sebalik nya.. THINK POSITIVE ! :)

MUNGKIN MUNGKIN MUNGKIN . dan MUNGKIN . bape banyak mungkin daaaaa >.<

Kita sebagai hamba nya, bila di uji harus lah KUAT dan TABAH tempuhi nya yaa..

In Sha Allah, besar ganjaran yang menantii.. :)

*mood : menahan nafsu makan . doktor x kasi makan yang merapu2 ..HUHUHUUU ~~ T_T

***p/s : pada yang x faham word melayu "mungkin" tu apa ? mungkin = maybe .

Friday, 21 June 2013

Kencing Busuk !

Hai Blogger ! =)

haha tajuk entry kali ni agak kasar kan ? *mood rase nak makan orang ! haha. :P

sebab saya tak suke sangat pada manusia "kencing busuk" nih !

opss. bukan air kencing yaa hehehe. mereka yang MENIPU .

Menipu tu kan DOSA . *isk isk iskk... x takot dosa betul kan orang yang suke menipu tu kan .



tak pe, Sabar tu kan separuh dari iman.. =)

think positive, mane tahu orang yg menipu tu ada alasan mereka tersendiri. kan. selidik duluu punca sebenar ya .

tak baik marah2 selalu kan blogger ? nanti muke cepat kedut2. hehe

SO, kite senyum =D



Marah tanpa kawalan itu adalah sifat yang x baik.. mari kita tangani kemarahan tu same-same hehehee..


Semasa baru nak marah seseorang tu cuba sedaya upaya untuk berhenti sekejap,diam dan berfikir apakah dengan kemarahan ini berbaloi ataupon membawa masalah yang lebih besar...mesti susah ni tapi cubalah.

Buat cara gila sikit.Cuba korang bayangkan korang tu adalah orang yang korang nak marah apa perasaan dia setimpal tak apa yang korang nak buat ni degan kesalahan dia.

Banyaklah berstighfar dan kalau boleh pergi berwuduk.

Tips cara Islam pula bila rasa marah datang kalau berdiri cuba duduk,kalau tak boleh juga berbaring,kalau berapi jugak korang tidur ja bangun nanti gerenti reda punya.Marah ni bukan lama pon tapi tengok kepada kesalahan seseorang tu lah.

teknik pernafasan yang betul dapat menghilangkan marah. bila nak marah tu tarik nafas dan turun nafas,kalau tak hilang jugak korang joging ja terus sehat jugak badan tu hehee



* Last sekali tanya diri korang. Macam best je... ni soalan-soalanya :

     * Kenapa aku nak marah dia ni?

     * Kalau aku marah,macam mana kesan dekat hubungan kami nanti?

     * Berat sangatkah salah dia tu?


Hope kita sama2 berubah hehhee.. .Ingatlah Allah tak suka orang yang suka marah-marah ni. rirex aje .

Daaa ~ jumpe lagi ! *meggi saya sudah kembang sebab leka tulis blog nih haha.


Wednesday, 19 June 2013

Bakal Pengantin ! haha

Hai korang semua =)

Saya ade happy news nak kongsi kan, guess what ?? 
>.<

Saya-dah-jadi-
tunangan-si-dia la ! HAHA .




Di sini saya kongsikan bersama hantaran-hantaran pihak perempuan yang direka khas oleh Ayah saya sendiri. hehe *cyg ayah! 

Bagi yang berminat untuk tempahan, boleh lah hubungi saya di FB atau twitt2 ya . hehee *sempat lagi promote.hehe



Alhamdulillah, rombongan pihak lelaki selamat sampai dan majlis pun berjalan dengan lancar.. legaaa~ 



semoga perjalanan kami untuk bergelar "husband & wife" di permudahkan. amin.... 

*korang doakan taw ! 


Daa ~~ jumpa lagi ! =)

Lumrah hidup kan ?

*Lumrah Hidup* Kan ?

PMR je pun. Bukan SPM,
SPM je pun. Bukan U lagi, 
U je pun. Bukan kerja lagi, 
Kerja je pun. Belum kahwin lagi, 
Kahwin je pun. Tak mampus lg .

# ubah la care pemikiran kitee ye . yg penting kita da buat yg terbaik dlm hidup kitaa. 

Thursday, 19 July 2012

aku lupa aku tiada hak... :'(


kadang2 kite lupa yang kite x punya hak ape2 terhadap sesuatu..
sebab sesuatu tu bukan milik kite sepenuhnya... :'(
kite perlu terima nya dengan redha..
ade org penah ckp, kalau memang ditakdir kan bende tu kite punye,
pasti akan jadi milik kite juga....just lambat atau cepat je...
ape2 pun, saye redha....